- 1. Aktywacja drożdży
W małej miseczce wymieszaj wodę z drożdżami i łyżką cukru. Odstaw na 10 minut, aż zaczyn wyrośnie i pokryje się pianką.
- 2. Wyrobienie ciasta
W dużej misce połącz mąkę, sól i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż będzie gładkie i elastyczne.
- 3. Pierwsze wyrastanie
Umieść ciasto w misce posmarowanej olejem, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- 4. Formowanie kul
Po godzinie podziel wyrośnięte ciasto na 8 równych części i uformuj z nich kulki.
- 5. Drugie wyrastanie
Kulki ciasta odstaw na 30 minut, aby ponownie wyrosły.
- 6. Rozwałkowywanie
Po 30 minutach rozwałkuj każdą kulkę na placek o grubości około 0,5 cm.
- 7. Grillowanie pit na grillu
Rozgrzej grill do średniej temperatury. Pity układamy na grillu i grillujemy je przez 30-40 sekund z każdej strony, aż się napuszą, będą miękkie i lekko zrumienione. Podawaj z mięsem lub sałatką.
Wskazówki:
- Czas grillowania może się różnić w zależności od temperatury grilla. Obserwuj pity uważnie, aby się nie przypaliły.
- Gotowe chlebki pita z grilla możesz podawać jako pieczywo do grillowanych mięs, warzyw lub smarować ulubionymi pastami i sosami. My polecamy pity z szaszłykami: souvlakami z kurczaka, souvlakami z karkówki (z oliwą i przyprawami) oraz z sosem tzatziki i warzywami (papryka, cebula, ogórek, pomidor, oliwki).
1 Comments
pity wyszły genialne!
5 out of 5