Chlebek pita na grillu

Chlebki pita z grilla

Składniki
8
porcji
  • 500 g
    mąka typ 450
  • 25 g
    świeże drożdze
  • 1 łyżeczka
    cukier
  • 1 łyżeczka
    sól
  • 2 łyżki
    olej/oliwa
  • 250 ml
    ciepła woda
Wskazówki
  • 1. Aktywacja drożdży

    W małej miseczce wymieszaj wodę z drożdżami i łyżką cukru. Odstaw na 10 minut, aż zaczyn wyrośnie i pokryje się pianką.

  • 2. Wyrobienie ciasta

    W dużej misce połącz mąkę, sól i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż będzie gładkie i elastyczne.

  • 3. Pierwsze wyrastanie

    Umieść ciasto w misce posmarowanej olejem, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

  • 4. Formowanie kul

    Po godzinie podziel wyrośnięte ciasto na 8 równych części i uformuj z nich kulki.

  • 5. Drugie wyrastanie

    Kulki ciasta odstaw na 30 minut, aby ponownie wyrosły.

  • 6. Rozwałkowywanie

    Po 30 minutach rozwałkuj każdą kulkę na placek o grubości około 0,5 cm.

  • 7. Grillowanie pit na grillu

    Rozgrzej grill do średniej temperatury. Pity układamy na grillu i grillujemy je przez 30-40 sekund z każdej strony, aż się napuszą, będą miękkie i lekko zrumienione. Podawaj z mięsem lub sałatką.

Wskazówki:

  • Czas grillowania może się różnić w zależności od temperatury grilla. Obserwuj pity uważnie, aby się nie przypaliły.
  • Gotowe chlebki pita z grilla możesz podawać jako pieczywo do grillowanych mięs, warzyw lub smarować ulubionymi pastami i sosami. My polecamy pity z szaszłykami: souvlakami z kurczaka, souvlakami z karkówki (z oliwą i przyprawami) oraz z sosem tzatziki i warzywami (papryka, cebula, ogórek, pomidor, oliwki).
Rating Overview
55
1 ratings
1
5
4
3
2
1