Sałatka ryżowa z ogórkiem i jajkiem

Sałatka z ryżem, ogórkiem i koperkiem

Składniki
4
porcji
  • 100 g (1 woreczek)
    ryż
  • 4 szt
    jajka
  • 4-5 sztuk
    ogórki grunkowe
  • 3 łyżki
    majonez
  • 1/2 pęczka
    koperek
  • do smaku
    sól i pieprz
Wskazówki

Szukasz szybkiej i smacznej sałatki na grilla? Sałatka z ryżem, ogórkiem i koperkiem to przepis na prostą i orzeźwiającą sałatkę, która idealnie pasuje do grillowanych potraw.

  • 1. Gotowanie ryżu i jajek

    Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie pozostaw do wystudzenia.

  • 2. Przygotowanie pozostałych składników

    Ogórki gruntowe umyj, a następnie pokrój w drobną kostkę.

    Koperek drobno posiekaj.

  • 3. Łączenie składników

    W dużej misce umieść ugotowany i wystudzony ryż, pokrojone jajka oraz ogórki.

    Dodaj posiekany koperek.

    Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.

    Dodaj majonez i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby się równomiernie połączyły.

  • 4. Chłodzenie i podawanie
    Sałatka ryżowa z ogórkiem i jajkiem

    Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce przez co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Dodatkowe wskazówki: