Składniki:
- 150g mąki orkiszowej typu 3000
- 4 łyżki – płatków owsianych
- 25g drożdzy
- szczypta cukru
- ½ l – ciepłej wody
- 350 g – mąki orkiszowej typ 2000 ( jasna)
- 2 łyżeczki – soli
- garść siemienia lnianego
- garść ziaren słonecznika/ziaren dyni
Realizacja:
Aktywacja drożdży: W dużej misce wymieszaj mąkę orkiszową 3000, płatki owsiane, drożdże, cukier i wodę. Odstaw na 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Wyrobienie ciasta: Po 30 minutach dodaj mąke typ 2000 i sól. Za pomocą miksera lub ręcznie, wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
Dodanie ziaren: Do wyrobionego ciasta wsyp siemię lniane oraz ziarna słonecznika lub dyni. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić ziarna.
Przygotowanie foremki: Foremkę do pieczenia chleba wysmaruj masłem i wysyp mąką. Przełóż do niej ciasto, wyrównując wierzch dłonią zwilżoną wodą.
Nacięcie: Opcjonalnie, możesz naciąć wierzch ostrym nożem, aby chleb równomiernie rósł podczas pieczenia.
Pieczenie: Wstaw foremkę z chlebem do zimnego piekarnika. Nastaw temperaturę na 190°C. Piecz chleb przez około 1 godzinę, licząc od momentu, gdy piekarnik osiągnie zadaną temperaturę.