Chleb orkiszowy na grilla

Szybki chleb orkiszowy na grilla

MaciekRecipe Author

Składniki:

  • 150g mąki orkiszowej typu 3000
  • 4 łyżki – płatków owsianych
  • 25g drożdzy
  • szczypta cukru
  • ½ l – ciepłej wody
  • 350 g – mąki orkiszowej typ 2000 ( jasna)
  • 2 łyżeczki – soli 
  • garść siemienia lnianego
  • garść ziaren słonecznika/ziaren dyni

Realizacja:

Aktywacja drożdży: W dużej misce wymieszaj mąkę orkiszową 3000, płatki owsiane, drożdże, cukier i wodę. Odstaw na 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Wyrobienie ciasta: Po 30 minutach dodaj mąke typ 2000 i sól. Za pomocą miksera lub ręcznie, wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.

Dodanie ziaren: Do wyrobionego ciasta wsyp siemię lniane oraz ziarna słonecznika lub dyni. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić ziarna.

Przygotowanie foremki: Foremkę do pieczenia chleba wysmaruj masłem i wysyp mąką. Przełóż do niej ciasto, wyrównując wierzch dłonią zwilżoną wodą.

Nacięcie: Opcjonalnie, możesz naciąć wierzch ostrym nożem, aby chleb równomiernie rósł podczas pieczenia.

Pieczenie: Wstaw foremkę z chlebem do zimnego piekarnika. Nastaw temperaturę na 190°C. Piecz chleb przez około 1 godzinę, licząc od momentu, gdy piekarnik osiągnie zadaną temperaturę.