Chlebek pita na grillu

Chlebki pita z grilla

MaciekRecipe Author

Składniki na 8 szt:

  • 500 g maki typ 450
  • drożdze 25g
  • łyżeczka cukru
  • łyżka soli 
  • 2 łyżki oleju/oliwy 
  • ciepła woda 250ml

Przepis:

  1. Aktywacja drożdży: W małej miseczce wymieszaj wodę z drożdżami i łyżką cukru. Odstaw na 10 minut, aż zaczyn wyrośnie i pokryje się pianką.
  2. Wyrobienie ciasta: W dużej misce połącz mąkę, sól i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Pierwsze wyrastanie: Umieść ciasto w misce posmarowanej olejem, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Formowanie kul: Po godzinie podziel ciasto na 8 równych części i uformuj z nich kulki.
  5. Drugie wyrastanie: Kulki ciasta odstaw na 30 minut, aby ponownie wyrosły.
  6. Rozwałkowywanie i grillowanie: Po 30 minutach rozwałkuj każdą kulkę na placek o grubości około 0,5 cm. Rozgrzej grill do średniej temperatury i grilluj pity przez 30-40 sekund z każdej strony, aż się napuszą, będą miękkie i lekko zrumienione.

Wskazówki:

  • Czas grillowania może się różnić w zależności od temperatury grilla. Obserwuj pity uważnie, aby się nie przypaliły.
  • Gotowe pity możesz podawać jako dodatek do grillowanych mięs, warzyw lub smarować ulubionymi pastami i sosami. My polecamy pity z szaszłykami: souvlakami z kurczaka, souvlakami z karkówki oraz z sosem tzatziki i warzywami (papryka, cebula, ogórek, pomidor).